ROME - De Italiaanse regering heeft zaterdag beloofd dat het nieuwe bezuinigingspakket de torenhoge kosten van de bureaucratie in het land zal terugdringen.

Duizenden overheidsbanen worden geschrapt en lokale verkiesbare posten verdwijnen door kleinere steden samen te voegen.

Premier Silvio Berlusconi noemde de bezuinigingen zaterdag 'buitensporig', maar zei dat ze goedgekeurd waren vanwege breedgedragen ongenoegen onder de bevolking over de extraatjes die de politieke elite in het land geniet.

Het nieuwe bezuinigingspakket ter waarde van 45 miljard euro werd vrijdagavond aangenomen. Het doel is om, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting te hebben.

Daarnaast moet het pakket, dat naast bezuinigingen ook belastingverhogingen bevat, het vertrouwen van de financiële markten in Italië herstellen.

Staatsobligaties

De verwachting is dat de Italiaanse economie dit jaar met een procent groeit. De ECB begon vorige week met het opkopen van Italiaanse staatsobligaties in een poging de rente op de waardepapieren te drukken.

Minister voor vereenvoudiging Roberto Calderoli zei zaterdag dat het aantal parlementariërs in Italië wordt gehalveerd. Hiervoor moet wel de grondwet worden aangepast. Op het moment telt Italië zo'n duizend wetgevers op nationaal niveau.

Lees alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier