ROME - De uitgifte van euro-obligaties, iets waar de Europese Commissie al langer over nadenkt, had de huidige schuldencrisis in Europa kunnen voorkomen.

Dat heeft de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti zaterdag gezegd.

''Met eurobonds hadden we niet gezeten waar we vandaag zitten'', aldus Tremonti. Volgens hem is er een ''fundamentele noodzaak'' dat het begrotingsbeleid in Europa verder wordt geïntegreerd.

De Europese Commissie publiceert later dit jaar een rapport over de mogelijkheden om euro-obligaties uit te geven, om zodoende noodlijdende landen als Griekenland en Portugal er bovenop te helpen. ''We wachten de ontwikkelingen af. Als het niet gebeurt, blijven de problemen'', aldus Tremonti.

Belangrijkste tegenstander

Duitsland, de grootste economie in de eurozone, is tot nog toe de belangrijkste tegenstander. Volgens velen in Berlijn betekent het niets meer dan dat Duits belastinggeld zal worden overhandigd aan EU-lidstaten die zich niet aan de regels hebben gehouden.

De Italiaanse regering werd het vrijdag eens over een besparing van 45 miljard euro de komende twee jaar. Het land staat onder druk van de Europese Centrale Bank om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Lees alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier.