DEN HAAG - Oliemaatschappij Shell heeft het olielek in een pijpleiding op het Britse deel van de Noordzee nog niet volledig kunnen dichten.

Dat heeft een woordvoerder van het concern zaterdag laten weten. Wel is de situatie volgens de zegsman ''onder controle''.

De woordvoerder kon nog niet precies zeggen hoeveel olie in zee is gekomen. Wel zei hij dat de zee in een gebied van ongeveer 31 bij 4 kilometer zichtbaar is vervuild.

Omdat er een stevige wind staat die hoge golven veroorzaakt, verwacht Shell dat de olievervuiling snel zal worden verspreid en afgebroken, en dat nergens olie zal aanspoelen op de kust.

Greenpeace

Vrijdagavond maakte Shell bekend dat het lek, bij het productieplatform GannetAlpha op 180 kilometer van de stad Aberdeen in Schotland, grotendeels is gedicht. De maatschappij had direct de druk van de pijpleiding gehaald en probeert de lekkage nu verder te isoleren.

Greenpeace klaagde zaterdag over het gebrek aan informatie. ''Op dit moment weten we niet hoe ernstig het is. Wat we wel weten is dat de Noordzee extreem veilig zou moeten zijn. Ze hebben ons verteld dat lekkages daar niet mogelijk zijn'', aldus Ben Ayliffe van de milieuorganisatie.

Autoriteiten

Shell heeft de autoriteiten, waaronder de kustwacht, volgens de standaardprocedure van de situatie op de hoogte gesteld. Maar een woordvoerster van de Britse Maritime & Coastguard Agency zegt geen informatie te hebben over de olielekkage.