ROME - Italië gaat de komende jaren flink bezuinigen. Daar is de regering het vrijdag over eens geworden, zo maakte de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti bekend.

Een ingrijpend pakket maatregelen moet volgend jaar 20 miljard euro opleveren en in 2013 nog eens 25,5 miljard euro. Een aantal maatregelen zal dit jaar al effect hebben, aldus Tremonti. In 2013 moet de Italiaanse begroting in evenwicht zijn.

Het land staat onder druk van de Europese Centrale Bank om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Volgens onbevestigde berichten wordt volgend jaar 6 miljard gekort op de budgetten voor regio's en gemeenten en in 2013 nog eens 3,5 miljard euro.

De ministeries zouden het volgend jaar met 6 miljard euro minder moeten doen en in 2013 met nog eens 2,5 miljard euro minder.

Hogere belastingen

De regering zou bovendien volgend jaar de inkomsten willen vergroten door 8 miljard euro aan hogere belastingen. Het zou gaan om verhoging van BTW en een ''solidariteitsheffing'' die drukt op hogere inkomens. Ook zou de pensioenleeftijd omhoog moeten.

Premier Berlusconi wil de financiële markten ervan overtuigen dat de regering in staat is de staatsschuld, ter grootte van 120 procent van het bruto nationaal product, te beteugelen.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special