AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. Een verbod op handel in geleende aandelen (short selling), dat werd doorgevoerd in Frankrijk, Italië, Spanje en België, zorgde voor rust bij beleggers.

De Amsterdamse AEX-index sloot ruim 9 punten, of wel 3,2 procent hoger op 291,90 punten. Het was de tweede dag op rij dat de Amsterdamse index, die eerder in de week rake klappen kreeg te verduren, in de plus eindigde. Vorige week eindigde de AEX voor het eerst in bijna 2 jaar tijd onder de 300-puntengrens, op 296,35 punten.

De MidKap-index kreeg er vrijdag 3,4 procent bij en eindigde op 485 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 4 procent. In New York stonden tussentijds winsten tot 1,6 procent op de borden.

''Het verbod op short selling in een aantal landen wist de druk van de ketel te halen'', aldus een anonieme handelaar. Naast de 4 EU-lidstaten die short selling verboden, pleitte Duitsland voor een Europees verbod op ongedekte handel met geleende aandelen of obligaties, het zogeheten 'naked short selling'. Bij de ongedekte variant van short selling verkoopt een belegger financiële stukken aan een andere partij zonder de stukken in bezit te hebben.

Profiteren

Financiële aandelen profiteerden. In Parijs steeg de Franse bank Société Générale 5,65 procent. Concurrent Crédit Agricole won 2,1 procent en BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, klom 4,2 procent. De afgelopen dagen lagen de Franse banken flink onder vuur na geruchten over hun financiële gezondheid.

Maar ook in Duitsland waren de financiële waarden in trek. De banken Commerzbank, Deutsche Bank en verzekeraar Allianz lieten winsten zien van tot ruim 5,4 procent. In Nederland, waar geen shortverbod werd ingevoerd, was verzekeraar Aegon (plus 8,8 procent) de grootste stijger binnen de AEX. ING won 6 procent.

Bodemonderzoeker Fugro moest echter terrein prijsgeven na tegenvallende halfjaarcijfers en zakte 4 procent. Uitgeefconcern Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 1,9 procent.

Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf, netwerksite Hyves en Sky Radio maakte tegenvallende resultaten bekend en gaf een sombere vooruitblik voor de rest van het jaar.

De euro was 1,4240 dollar waard tegen 1,4225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 86,70 dollar.