UTRECHT - Op 28 oktober sluit het allerlaatste postkantoor van Nederland de deuren. De eer is aan het monumentale pand aan de Neude in Utrecht. Dat heeft Postkantoren BV vrijdag desgevraagd laten weten.

Het land en de politiek waren in rep en roer toen in maart 2008 bekend werd dat alle zelfstandige postkantoren dicht zouden gaan. Eind 2012 moest het zo ver zijn.

Maar de ontmanteling van de postkantoren en het opzetten van de nieuwe agentschappen in winkels gingen sneller dan gedacht. Nu zijn er nog 14 open. Binnen een paar maanden zijn alle 250 postkantoren dicht.

Verkooppunt

Voor elk op zichzelf staand postkantoor dat is gesloten, is gemiddeld genomen 2,5 verkooppunt in de plaats gekomen. Consumenten kunnen terecht bij bijna 2400 winkels voor postzaken, veelal in gemakswinkels en supermarkten.

Volgens directeur Fred Zeegers van Postkantoren BV is de omzet van de nog bestaande vestigingen conform de verwachting.

''We hebben rekening gehouden met een afnemende verkoop van postzegels, geld opnemen en de verkoop van strippenkaarten. Hoewel dat laatste door de problemen rond de ov-chipkaart nog voor extra aanloop zorgt.''

Gemopper

Wanneer een postkantoor verdwijnt, leidt dat in het begin tot gemopper. Aan de andere kant stonden de zelfstandige postkantoren bekend om de lange wachttijden, waren ze minder goed bereikbaar en hadden ze krappe openingstijden.

''Dat is allemaal verbeterd, klanten zijn tevredener dan een paar jaar geleden.'' zegt Arno van Bijnen, directeur bij PostNL. Vooral de wachttijden stonden in het verleden hoog op de irritatielijst bij klanten, nu klagen mensen daar niet meer over.

Vrijwillig vertrokken

Van de ruim 2100 personeelsleden van de 250 postkantoren is het overgrote deel vrijwillig vertrokken, naar een andere baan binnen of buiten het postbedrijf, of met pensioen. Voor 350 mensen vindt nog bemiddeling plaats en voor 140 medewerkers is ontslag aangevraagd. Van de panden die in het bezit zijn van Postkantoren, moeten er nog 12 worden verkocht.

Tante Pos loopt behoorlijk voorop in Europa met het sluiten van het postkantorennetwerk. Alleen in Groot-Brittannië zijn ze al zo ver en in Duitsland en de Scandinavische landen zijn ze een eind op weg. Een land als Frankrijk is nog steeds vergeven van de gebouwen van La Poste.