STOCKHOLM - Europese toeleveranciers van de noodlijdende Zweedse autoproducent Saab sturen aan op een faillissement van moederbedrijf Swedish Automobile. 

Dat zei een woordvoerder van de Europese branchevereniging van toeleveranciers aan de auto-industrie woensdag.

Volgens de woordvoerder bereidt onder meer het Spaanse bedrijf Matrici een faillissementsaanvraag voor. Dat bedrijf zou 2 miljoen euro tegoed hebben van Saab.

Ook Duitse bedrijven zouden op een bankroet willen aansturen, in een poging hun rekeningen betaald te krijgen. De productie van Saab ligt al sinds april bijna continu stil door geldproblemen.

Losse onderdelen

Eerder dreigden Zweedse vakbonden en toeleveranciers al met een faillissement voor het bedrijf en losse onderdelen ervan. Die dreiging wist Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, weg te nemen door akkoorden over de betaling van schulden en achterstallige lonen.

''Bedrijven realiseren zich dat er niets anders op zit dan te proberen een faillissement aan te vragen, omdat het duidelijk is dat Saab dan betaalt'', aldus de woordvoerder.

Een vertegenwoordiger van Saab gaf aan dat het bedrijf overeenstemming wil bereiken met alle toeleveranciers om toekomstige onderbrekingen van de productie te voorkomen. Swedish Automobile gaf eerder aan de productie in de fabrieken van Saab eind augustus weer te willen hervatten.