DEN HAAG - De omvang van het financiële risico dat Nederland loopt als gevolg van de laatste reddingsactie voor de Grieken, is nog onbekend.

Vorige maand kwamen landen van de eurozone overeen dat het Zuid-Europese land tot 2020 kan rekenen op in totaal 215 miljard euro aan steun.

''Het precieze bedrag kan ik niet noemen, want veel dingen zijn nog onzeker'', stelde topambtenaar Hans Vijlbrief van het ministerie van Financiën woensdag in de Tweede Kamer tijdens een technische briefing.

Als voorbeeld noemde hij de looptijden van leningen, rentegetallen en de exacte bijdrage van het IMF aan het pakket. ''Dit wordt de komende weken in Brussel verder uitgewerkt'', aldus Vijlbrief.

Welk effect het pakket heeft op de rijksbegroting, wordt mogelijk de komende weken duidelijk. Het steunpakket voor Griekenland bestaat uit een miljardenpakket aan leningen door de eurolanden. Ook de private sector, banken en verzekeraars, draagt hieraan bij.

Verhoging noodfonds

Landen van de eurozone spreken over een mogelijke verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro. ''Ik kan niet ontkennen dat dit een onderwerp van gesprek is'', aldus Vijlbrief.

Hij stelde dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) onlangs weliswaar aangaf dat het verhogen van het noodfonds gevolgen kan hebben voor de kredietwaardigheid, maar daarover nooit een ''categorisch nee'' heeft uitgesproken.

IMF-bijdrage

Het is nog onduidelijk hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bijdraagt aan het reddingspakket van 109 miljard euro voor Griekenland, waar de leiders van de eurolanden het in juli over eens werden.

Voor Nederland is deelname van het IMF altijd een voorwaarde geweest, vertelt Vijlbrief. ''Dus we hebben ons gecommitteerd zonder te weten of het IMF meedoet?’’, vroeg PVV’er Teun Van Dijck.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier