UTRECHT - Supermarktorganisaties Laurus en Schuitema hebben twee weken gekregen om druiven met giftige bestrijdingsmiddelen uit het assortiment te halen. Indien dit niet gebeurt stappen Stichting Natuur en Milieu, Vereniging Milieudefensie, de Zuid-Hollandse Milieufederatie en de Alternatieve Konsumenten Bond naar de rechter. Dat heeft de Stichting Natuur en Milieu donderdag bekendgemaakt.

In oktober vorig jaar zijn de druiven in honderd supermarkten van Laurus (Super de Boer, Edah, Konmar en Spar) en Schuitema (C1000) onderzocht op restanten van bestrijdingsmiddelen. Daaruit bleek dat in 30 procent van de gevallen Laurus de wettelijke norm had overschreden. Bij Schuitema gold dat voor 46 procent. Het ging om druiven uit Griekenland en Italië. In een Edah filiaal in Gouda werden meer dan acht verschillende bestrijdingsmiddelen op een druif gevonden.

De Stichting Natuur en Milieu beschuldigt de supermarkten van een lakse houding. "We hebben in december beide concerns brieven gestuurd met onze bevindingen. Daar werd door Laurus niet eens op gereageerd", aldus een woordvoerder van de Stichting Natuur en Milieu. Schuitema reageerde destijds volgens de woordvoerder heel lauw en zei dat "de kwestie de aandacht had".

Laurus spreekt laksheid tegen. "De kwestie heeft zeer zeker onze aandacht", aldus een woordvoerster van Laurus. Druiven die boven de grens met toegestane bestijdingsmiddelen zitten, komen volgens haar het schap niet meer in. Zij benadrukt dat de druiven waar het over gaat, nu niet in de supermarkten liggen. "Druiven zijn seizoensproducten en de druiven waar het over gaat, liggen tussen juni en oktober in onze filialen."

'Onze druiven bevatten geen gif'

Schuitema ontkent de resultaten uit het onderzoek van de stichting. "Onze druiven bevatten geen gif", aldus een woordvoerder van het supermarktconcern.