ROME - De Italiaanse politie heeft in het onderzoek naar de ondergang van voedingsconcern Parmalat een negende arrestatie verricht. De arrestant is Giovanni Bonici, het voormalige hoofd van een dochter van Parmalat in Venezuela.

Bonici vloog vrijdag vanuit Zuid-Amerika naar Italië, waar hij werd aangehouden. De politie hoopt via hem meer te weten te komen over de onregelmatigheden bij de multinational, die eind vorig jaar aan de rand van de afgrond belandde. Hij zegt overigens niets verkeerd te hebben gedaan.

Fraude

Bonici gaf in het verleden leiding aan Bonlat, een bedrijf van Parmalat dat is gevestigd op de Caymaneilanden in het Caribisch gebied. Daar kwam de fraude aan het licht. De crisis bij Parmalat begon, toen Bank of America het bestaan van een bankrekening op deze eilanden ontkende. Op de rekening zou een bedrag van 3,95 miljard euro staan. In totaal is een bedrag van zeker 8 miljard euro zoek.

Vrijdag deed de Italiaanse politie een inval in de kantoren van Bank of America in Milaan. In de Italiaanse krant La Repubblica kwam zondag een oud-medewerker van de bank aan het woord. Deze Luca Sala leidde een financiële divisie en had in die hoedanigheid contact met Parmalat. Terugkijkend zegt hij dat Parmalat zowel de bank als hijzelf heeft beetgenomen.

Spelletjes

"Elke dag vervloek ik de keus die deze dwaze mannen maakten door Bank of America uit te kiezen voor hun spelletjes", aldus Sala. Hij zei dat het gezien de omvang van Parmalat niet voor de hand lag om hun het hemd van hun lijf te vragen. "Als je een klant hebt zoals Parmalat, die al dat geld brengt en over de hele wereld actief is, ga je ze niet precies om hun rekeningafschriften vragen."