EINDHOVEN - De benzineprijs aan de pomp is sinds medio juli met bijna 2 procent gedaald. In dezelfde periode zijn de prijzen voor ruwe olie met ongeveer 15 procent gedaald.

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter euro 95 stond dinsdag op 1,703 euro. Op 21 juli betaalde de consument nog 1,735 euro voor een liter euro 95, blijkt uit gegevens van het consumentencollectief UnitedConsumers.

In dezelfde periode zijn de prijzen voor ruwe olie met ongeveer 15 procent gedaald. De prijs aan de pomp zal de komende weken dan ook nog verder dalen met zo'n 5 tot 7 procent, verwacht marktkenner Paul van Selms van UnitedConsumers.

Andere factoren

Daarbij moeten wel andere factoren die van invloed zijn op de benzineprijs, stabiel blijven.

De brandstofprijzen zijn bijvoorbeeld ook afhankelijk van valutaschommelingen, de raffinagecapaciteit, vraag en aanbod en eventuele onrust op de oliemarkt. En de prijs van een liter benzine bestaat voor het grootste deel, ongeveer twee derde, uit belastingen en btw, benadrukt Van Selms.

Lichtpunt van de huidige turbulentie op de markt is dat nu de ruwe olie fors in prijs daalt de pompprijs vroeg of laat ook zal dalen, aldus Van Selms. ''Relatief gezien staat de olieprijs nog steeds op een hoog niveau als je beseft dat in de jaren negentig en begin jaren 2000 de ruwe olie in de 20 en 30 dollar per vat noteerde. Nu is dat nog steeds bijna drie keer hoger.''

Actuele benzineprijzen