ROME - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Italiaanse regering in een 'geheime' brief precies voorgeschreven welke maatregelen ze moet nemen in ruil voor steunaankopen van staatsobligaties.

Dit meldde maandag de Italiaanse krant Corriere della Sera, die de brief gezien zou hebben.

De brief zou premier Silvio Berlusconi voorschrijven wanneer de maatregelen geïmplementeerd moeten zijn en welke wettelijke instrumenten hij mag gebruiken om de hervormingen sneller door te voeren.

Volgens de Italiaanse krant stelt de brief onder meer privatiseringen voor van gemeentelijke diensten als de vuilnisophaaldienst en het openbaar vervoer.

Ook zou de arbeidsmarkt moeten worden hervormd, onder andere om de extreme ongelijkheid tussen jongeren en ouderen te verminderen. Jongeren hebben in Italië meestal flexibele contracten en een laag salaris, terwijl oudere werknemers juist totale bescherming genieten.

Duidelijkheid

In een interview met de krant eiste vakbondsleider Susanna Camusso duidelijkheid over de voorwaarden van de ECB. Ze maakte ook duidelijk dat de vakbonden in geen geval een akkoord zullen accepteren dat enkel bezuinigingen omvat. Camusso wil ook een extra belasting voor rijke burgers.

De sociaal-democratische oppositieleider Pierluigi Bersani riep de regering direct ter verantwoording na de onthulling van de Corriere della Sera.

''Wat vragen de ECB en de internationale instituties werkelijk van ons? Een regering die onder curatele staat zou tenminste moeten vertellen hoe de situatie ervoor staat.''

Lees alles over de schuldencrisis op de special