DEN HAAG - PostNL heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 3 procent zien stijgen.

Het bedrijfsresultaat nam door de krimp van de Nederlandse postmarkt echter met een derde af ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het postbedrijf maandag bekend.

PostNL boekte vorig kwartaal een omzet van 1,024 miljard euro, tegen 992 miljoen euro een jaar eerder. De inkomsten namen vooral toe op de buitenlandse markten waar het bedrijf actief is.

Ook de bezorging van kleine pakketten in Nederland leverde meer op dan in het tweede kwartaal van 2010. Op de Nederlandse postmarkt namen de inkomsten met ruim 5 procent af.

Bedrijfsresultaat

Het onderliggende bedrijfsresultaat daalde met 44 miljoen euro tot 89 miljoen euro. PostNL, dat eind mei werd afgescheiden van TNT Express, schreef die daling toe aan hogere pensioenlasten, kosten van de reorganisatie en de krimp van de Nederlandse postmarkt.

Het bedrijf verwacht dat het aantal te bezorgen poststukken in Nederland dit jaar 8 tot 10 procent kleiner is dan in 2010.

Op koers

Bestuursvoorzitter Harry Koorstra sprak van positieve ontwikkelingen. De krimp van de postmarkt voldoet aan de verwachtingen van het bedrijf, terwijl de andere segmenten volgens de nieuwe topman de beloftes invullen.

PostNL ligt daardoor op koers om de bovenkant van de eigen doelstelling te halen, stelde hij. PostNL mikt in 2011 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 130 tot 170 miljoen euro in 2011.

PostNL zag de omzet in het tweede kwartaal vooral sterk stijgen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Op de Britse postmarkt namen de opbrengsten met ruim 20 miljoen euro toe tot 155 miljoen euro. In Duitsland verdubbelde de omzet tot 120 miljoen euro.

Kleine pakketten

De bezorging van kleine pakketten in Nederland bracht ruim 10 procent meer op dan een jaar eerder. Door het groeiende aantal pakketten nemen de kosten van het sorteren en rondbrengen per pakket af. Die daling wordt echter deels tenietgedaan door stijgende brandstofkosten.

PostNL maakte verder bekend dat het belang van 29,9 procent in TNT Express voor 1,583 miljard euro in de boeken van het postbedrijf is opgenomen. Daarmee is volgens het postbedrijf sprake van een waardevermindering van 397 miljoen euro, die het gevolg is van boekhoudregels.

Aandeelhouders van het postbedrijf kunnen een interimdividend tegemoetzien van 21 cent per aandeel.