AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam gaat maandag een rumoerige handelsdag tegemoet vanwege de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid. In Azië werden al stevige verliezen geleden, de goudprijs steeg tot een nieuw recordniveau.

''We zien een lagere opening in Europa en de AEX zal tussen 1 en 2 procent lager van start gaan door de historische verlaging van de VS'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van Haags Effektenkantoor.

Het sentiment zal volgens Geerken zeer volatiel zijn en de Amerikaanse markten zullen circa 2 procent lager openen.

Vanwege de aanhoudende onrust op de financiële markten werd in het afgelopen weekeinde spoedoverleg gevoerd tussen centrale bankiers en politieke kopstukken.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde zondagavond aan Italiaanse en Spaanse staatsleningen op te gaan kopen in een poging het vertrouwen in de financiële markten terug te brengen.

G7

De zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten kort voor opening van de Aziatische beurzen weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is om de stabiliteit van de financiële markten te helpen.

De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 zullen de komende tijd nauw met elkaar in contact blijven en de ontwikkelingen op de geld-, aandelen- en obligatiemarkten scherp blijven volgen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde vrijdag na het sluiten van de Amerikaanse markten de kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten voor leningen op de lange termijn met een stap, van AAA naar AA-plus. Het is voor het eerst dat de grootste economie ter wereld de best mogelijke waardering van S&P verliest.

Azië

In Azië gingen de beurzen maandag hard omlaag. Tijdens de handelsdag in het Verre Oosten klom de goudprijs voor het eerst in de geschiedenis tot boven de grens van 1700 dollar per troy ounce (31,1 gram). De goudprijs breekt al maandenlang records, omdat investeerders goud zien als een relatief veilige belegging in onzekere tijden.

De AEX-index eindigde vrijdag voor het eerst in bijna 2 jaar tijd onder de 300 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 1,5 procent in de min op 296,35 punten. De MidKap sloot 2,2 procent lager op 476,12 punten. Ook de grote Europese beurzen sloten diep in het rood. De CAC 40 in Parijs daalde 1,3 procent. De beurzen van Londen en Frankfurt verloren 2,7 en 2,8 procent.

De aandelenmarkten op Wall Street kenden vrijdag een zigzaggend verloop. De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,5 procent in de plus op 11444,61 punten. De brede S&P 500 sloot juist 0,1 procent lager op 1199,38 punten en technologiegraadmeter Nasdaq noteerde met een min van 0,9 procent op 2532,41 punten.

Amsterdam

In Amsterdam zal PostNL maandag voorbeurs de halfjaarcijfers bekend maken.

De euro was maandag voor de opening van de beurs 1,4337 dollar waard tegen 1,4155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,6 procent tot 83,60 dollar.