DEN HAAG - Mededingingsautoriteit NMa wil de beoogde overname van kabelbedrijf Caiway door KPN nader onderzoeken.  

De NMa denkt dat de koop de concurrentie sterk kan beperken, omdat het kabel- en kopernetwerk in één gebied dan in handen van een partij komt.

Dat maakte de NMa maandag bekend. Telecomwaakhond OPTA deelt die mening. KPN wil door Caiway in te lijven, zijn positie op de Nederlandse televisiemarkt versterken en die in breedband uitbreiden.

KPN wil het dienstenbedrijf dat opereert onder de merknaam Caiway, onderdeel van CAIW, kopen. Het kabelnetwerk van CAIW blijft in handen CIF, een investeringsfonds van Rabo Bouwfonds.

Glasvezel

KPN zou er door de overname volgens de cijfers op de website van Caiway ruim 150.000 radio- en televisieklanten, ongeveer 75.000 internetverbindingen en ruim 30.000 telefonie-abonnees bij krijgen.

De deal geeft KPN ook de mogelijkheid de investeringen spreiden, door naast op glasvezel ook in te zetten op de kabel. 

Goed aanbod

De mededingingsautoriteit twijfelt of de concurrenten dat wel willen en of ze een goed aanbod krijgen. Bij de verkoop van Caiway werd bedongen dat KPN zijn kabelnetwerk en glasvezelnetwerk openstelt voor de competitie. Ziggo en UPC hoeven dat dankzij tussenkomst van de rechter niet.

Volgens de NMa heeft de strijd tussen KPN en de kabelbedrijven de afgelopen jaren gezorgd voor sneller internet en nieuwe televisiediensten. De NMa kan een overname verbieden, of er voorwaarden aan verbinden, zodat de concurrentie niet wordt aangetast.

KPN maakte op 2 mei bekend dat het Caiway wil overnemen.