WASHINGTON - De Amerikaanse staatsleningen zijn nog net zo veilig als voor de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Standard & Poor's (S&P).  

Dat zei Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën zondag (plaatselijke tijd), in een reactie op de historische verlaging van de kredietwaardigheid van het land door het kredietbureau van AAA naar AA-plus.

Geithner uitte zware kritiek op het oordeel van S&P, dat hij ''verschrikkelijk'' noemde. ''Ze hebben blijk gegeven van een gebrek aan kennis over de grondbeginselen van de berekening van het Amerikaanse fiscale budget. Ze kwamen tot precies de verkeerde conclusie'', aldus Geithner tegen NBC News.

'Grimmige budgetdebat'

De minister constateerde dat het onlangs gevoerde ''grimmige budgetdebat'' voor veel schade heeft gezorgd. ''Het gaat een lange tijd duren om te genezen'', zo wist hij. Hij heeft er wel vertrouwen in dat China in de toekomst een grote investeerder in Amerikaans staatspapier blijft.

China is de grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier, waarvan de rente samenhangt met de kredietwaardigheid van het land en de daaraan gekoppelde rating. Chinese economen verwachten dat het land nu snel zijn risico's zal spreiden, wat impliceert dat de Amerikaanse obligaties van de hand worden gedaan.

Lees alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier