TOKYO - Er is zondag internationaal spoedoverleg over de schuldencrisis gepland en reeds gaande. Afgevaardigden van de G20 hebben al telefonisch overlegd, zei de Centrale Bank van Zuid-Korea.

Zondagavond laat zal ook een een bespreking plaatsvinden van de ministers van Financiën en de centralebankiers van de G7-landen om over de schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten te praten.

De kredietwaardigheid van de VS werd vrijdag afgewaardeerd door kredietbeoordelaar Standard & Poor's en dat zorgt wereldwijd voor grote onrust.

Ze willen met elkaar praten voordat de Aziatische beurzen maandag opengaan.

Verklaring

Volgens Aziatische media, waaronder het Japanse persbureau Jiji Press, wordt het telefonische overleg maandagochtend vroeg Aziatische tijd (zondagavond Nederlandse tijd) gehouden. De leiders komen na het gesprek mogelijk met een gezamenlijke verklaring om de markten te kalmeren, aldus de bronnen.

Het is niet duidelijk of de ministers van Financiën dit weekend al eerder met elkaar gesproken hebben.

Het Italiaanse ministerie van Economische Zaken meldde zaterdagavond dat de kopstukken in de nacht van zaterdag op zondag met elkaar zouden overleggen. Of dit gesprek ook echt plaatsvond, is niet bevestigd.

China

China, Washingtons grootste schuldeiser, ziet in de "Amerikaanse schuldverslaving een bedreiging voor de wereldeconomie", meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een kredietbeoordelaar de status van de VS heeft verlaagd.