FRANKFURT - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, wil dat zondag een definitieve beslissing wordt genomen over de aankoop van Italiaanse staatsleningen.

Dat meldde een bron bij de ECB aan persbureau Reuters.

Trichet wil dat het beleidsbepalende bestuur van de ECB zondag een besluit neemt over de kwestie, aldus de bron. De videoconferentie zou beginnen tussen 16.00 en 17.00 uur.

Daarna zullen de ECB en de centrale banken van de eurolanden naar verwachting maandag bij opening van de beurshandel met de aankoop van Italiaanse staatsobligaties beginnen.

Andere maatregelen

Mogelijk bespreekt de ECB ook andere maatregelen om de rust op de financiële markten te bewaren en de liquiditeit op de geldmarkten intact te houden, aldus Reuters. Het is niet duidelijk of de ECB een verklaring naar buiten brengt over het resultaat van de vergadering.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi kondigde vrijdagavond nog aan versneld een pakket bezuinigingen door te voeren om het begrotingstekort sneller terug te dringen. De financiële markten vrezen dat Italië het volgende slachtoffer kan worden van de Europese schuldencrisis.

Staatsleningen

De ECB gaf vorige week donderdag aan staatsleningen te gaan opkopen, maar dat ging alleen om kleinere hoeveelheden Ierse en Portugese staatsleningen. De rente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties steeg daarna tot het hoogste niveau in 14 jaar omdat investeerders teleurgesteld waren dat de ECB geen leningen kocht van Italië en Spanje.

Daarnaast nemen de zorgen toe of Italië überhaupt wel gered kan worden door het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden, zelfs wanneer dat fonds in omvang wordt verdrievoudigd. De Italiaanse staatsschuld bedraagt circa 1,8 biljoen euro ofwel 120 procent van het bruto binnenlands product van Italië.

G7-landen

Naast de vergadering van de ECB zal zondagavond laat ook een een bespreking plaatsvinden van de ministers van Financiën en de centralebankiers van de G7-landen om over de schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten te praten.

De kredietwaardigheid van de VS werd vrijdag afgewaardeerd door kredietbeoordelaar Standard & Poor's en dat zorgt wereldwijd voor grote onrust.

Lees de berichten over de schuldencisis in ons nieuwsdossier