PARIJS - Economische hervormingen en budgettaire discipline zijn volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) hard nodig voor ''heel Europa'', maar hij noemde het zaterdag ook ''essentieel'' voor de Verenigde Staten.

Over de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS zei De Jager: ''We hebben vertrouwen in de Amerikaanse economie."

"Het beleid in de VS richt zich nu terecht op budgettaire discipline en een goed bezuinigingsplan. Maar daarbij is een snelle en doortastende implementatie van de voorgenomen budgettaire hervormingen essentieel.''

De Jager gaf verder aan in voortdurend contact te zijn met collega's in andere landen en zo de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet te volgen. Ook premier Mark Rutte is hierbij nauw betrokken.

''Op dit moment zijn we hard bezig om de genomen besluiten van de eurotop te implementeren'', stelde de minister. Hierbij wordt volgens hem de noodzaak van hervormingen en bezuinigingen voor heel Europa onderstreept.

Gesprek G7

Persbureau Reuters meldt zaterdag dat de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, zaterdag of zondag nog per telefoon zullen spreken over de onrust op de financiële markten.

Volgens de bron van Reuters, een niet nader genoemde Europese diplomaat, heeft de niet eerder vertoonde afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid een nieuwe dimensie gegeven aan de al bestaande Europese schuldencrisis, waardoor overleg op hoog niveau nodig is.

''De leden van de G7 zullen telefonisch overleggen. Er is nog niet bevestigd of dat in een belronde gebeurt, of in twee delen, vannacht en morgen'', aldus de bron.

Marseille

De Franse minister van Handel had eerder zaterdag gezegd dat het nog te vroeg was om te beslissen of de G7 bij elkaar zouden komen. Frankrijk is nu voorzitter van de G7 en de G20. Er stond een bijeenkomst gepland voor begin september in de Franse havenstad Marseille.

De leden van de G7 zijn naast Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier