SHANGHAI - China veroordeelt de VS voor zijn verslaving aan schulden en kortzichtigheid en pleit ervoor dat er een andere munt komt als wereldwijde standaard, in plaats van de dollar. 

China deed zaterdag meteen van zich horen via staatspersbureau Xinhua.

Ratingbureau Standard & Poor's verlaagde de status van de VS in de nacht van vrijdag op zaterdag van AAA naar AA+, een status die de VS niet eerder heeft gehad. 

Volgens de Chinezen wordt het hoog tijd de rol van de dollar als reservemunt internationaal aan de orde te stellen. ''Een nieuwe, stabiele en veilige wereldwijde reservemunt kan ook een optie zijn om rampen veroorzaakt door één land te voorkomen.''

Schuldpapier

China is de grootste bezitter van Amerikaans schuldpapier, waarvan de rente samenhangt met de kredietwaardigheid van het land en de daaraan gekoppelde rating.

Chinese economen verwachten dat het land nu snel zijn risico's zal spreiden, wat impliceert dat de Amerikaanse obligaties van de hand gedaan worden.

Britse minister

De Britse minister van Handel, Vince Cable, leek de oproep van China zaterdag te steunen. Met de toevoeging dat de dollar voorlopig nog wel zijn rol moet houden. ''De Chinezen betogen al langer dat het wereldwijde monetaire systeem toe is aan hervormingen en dat we een sterke reservemunt nodig hebben'', aldus Cable.

Volgens Cable zou het ''zinnig zijn'' als de wereld op dat gebied in beweging komt. ''Maar niet van de ene dag op de andere.''

Frankrijk

Frankrijk laat zaterdag bij monde van minister van Economische Zaken Francois Baroin weten dat men het volste vertrouwen heeft in de gedegenheid van de Amerikaanse economie. Baroin reageerde hiermee op de lagere kredietstatus die Standard & Poor's de Verenigde Staten in de nacht ervoor toebedeelde.

Baroin voegde daaraan toe ook vertrouwen te hebben in de uitvoering van het bezuinigingsplan, dat samenhangt met het verhogen van het schuldenplafond.

Alle berichten over de schuldencrisis zijn terug te vinden in ons nieuwsdossier