NEW YORK - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft vrijdag (plaatselijke tijd) de kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten voor leningen op de lange termijn met een stap verlaagd naar AA-plus.  

Het is voor het eerst dat de grootste economie ter wereld de best mogelijke waardering van S&P verliest.

Amerikaanse staatsobligaties werden ooit door velen gezien als de veiligste investering ter wereld. Maar volgens S&P zijn die leningen nu minder betrouwbaar dan soortgelijke producten van de Duitse of Britse overheid.

Bezorgd

Het bedrijf is bezorgd over de oplopende Amerikaanse staatsschuld en zet tevens vraagtekens bij het vermogen van de politiek om de financiële problemen voortvarend aan te pakken.

Kredietbeoordelaars beogen met hun 'ratings’ aan te geven hoe betrouwbaar een land is in het terugbetalen van rente en aflossingen op staatsleningen.

S&P's belangrijke concurrent Moody's gaf eerder deze week aan dat de VS hun AAA-status voorlopig mogen behouden, nadat het Congres acute betalingsproblemen voorkwam door in te stemmen met een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld. 

Grove fouten

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Standard & Poor's grove fouten gemaakt in zijn berekeningen. Dat stelde het ministerie vrijdag (plaatselijke tijd) enkele minuten nadat de kredietbeoordelaar zijn beslissing bekend had gemaakt. Een zegsman stelde dat S&P er 2 biljoen dollar (2.000 miljard) naast zit.

''Een beoordeling die er 2 biljoen dollar naast zit, spreekt voor zichzelf'', becommentarieerde de woordvoerder namens zijn departement. Een andere functionaris zei voor de bekendmaking van S&P dat de analyse van de kredietbeoordelaar ''diepe en fundamentele fouten'' bevat.

Obama

In zijn wekelijkse radiopraatje heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag de politci in zijn land opgeroepen om de politieke verschillen opzij te zetten en samen te werken aan het oplossen van de Amerikaanse problemen.

De toespraak is eerder opgenomen, waardoor de president niet kon reageren op de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Standard & Poor's. Obama zou wel van tevoren op de hoogte zijn gesteld van het naderende onheil.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier