ROME - Italië gaat de uitvoering van een pakket bezuinigingsmaatregelen versnellen.

Het begrotingstekort van de Italiaanse overheid zou hierdoor al in 2013 moeten zijn weggewerkt. Dit maakte de Italiaanse premier Berlusconi vrijdag bekend.

''Wij denken dat het opportuun is om de maatregelen te versnellen om een budgettaire balans vroeg in 2013 te bereiken in plaats van in 2014'', aldus Berlusconi tijdens een persconferentie die hij samen met minister van Financiën Giulio Tremonti gaf..

De hervormingen hebben onder meer betrekking op de arbeidsmarkt. Deze werden door Tremonti als fundamenteel aangemerkt. De regering wil hierover overeenstemming bereiken met sociale partners.

Verder gaat Italië het principe van een begrotingsevenwicht opnemen in de grondwet. Tremonti zei dat het Italiaanse parlement hier volgende week mee aan de slag gaat.

G7-ministers

Italië en Frankrijk willen een spoedbijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7-landen, de groep van zeven rijkste economieën ter wereld, om te praten over de Europese schuldencrisis. Dat zei Berlusconi vrijdag na een gesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Volgens Berlusconi wordt de bijeenkomst ''binnen enkele dagen gehouden''. De Italiaanse premier benadrukte dat de huidige situatie erg moeilijk is en dat een gecoördineerde aanpak nodig is.

Obama

''We moeten erkennen dat er sprake is van een wereldwijde financiële crisis die alle landen aangaat.'' Berlusconi zei verder dat hij vrijdag ook nog spreekt met de Amerikaanse president Barack Obama.

De Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben met elkaar afgesproken om de situatie op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden.