WASHINGTON - Leiders van de Republikeinen hebben nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt vrijdag aangegrepen om hard uit te halen naar het economisch beleid van Barack Obama.

De hoge werkloosheid bewijst volgens hen dat de president heeft gefaald.

''Als je ziet wat hij in nog geen 3 jaar heeft gedaan met de economie, kun je je voorstellen waarom Amerika niet wil weten wat hij in 8 jaar zal doen'', stelde presidentskandidaat Mitt Romney.

''Hij heeft 2,5 jaar de tijd gehad om de economie aan te pakken en het is duidelijk dat hij heeft gefaald'', stelde zijn rivaal John Huntsman.

Banen

De Amerikaanse overheid meldde vrijdag dat er vorige maand 117.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie (exclusief de landbouw).

De werkloosheid liep daarbij licht terug tot 9,1 procent van de beroepsbevolking. Die cijfers waren beter dan economen hadden verwacht.

Werkloosheid

Het Witte Huis verwelkomde de cijfers, maar stelde ook dat de werkloosheid nog altijd veel te hoog is. ''Snellere groei is noodzakelijk om het banenverlies van de recessie goed te maken'', aldus de economisch adviseur van Obama.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar proberen de Republikeinen Obama en de Democraten verantwoordelijk te houden voor de kwakkelende Amerikaanse economie.

Uit opiniepeilingen blijkt echter dat veel kiezers de schuld voor de economische problemen vooral bij Obama's Republikeinse voorganger, George W. Bush, leggen.