FRANKFURT - Duitse bestuurders hebben donderdag samen met twee centralebankpresidenten uit de Benelux tegen het voorstel gestemd om de Europese Centrale Bank (ECB) door te laten gaan met het opkopen van obligaties van noodlijdende eurolanden.

Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen binnen Europese centrale banken.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann en de Duitse ECB-bestuurder Jürgen Stark leiden volgens de bronnen het protest tegen de herstart van de steunaankopen, die de afgelopen 18 weken stil hebben gelegen.

Zij zouden daarbij zijn gesteund door twee niet nader genoemde centralebankpresidenten uit de Benelux, die de voortzetting van het programma ook niet zien zitten.

De Nederlandsche Bank (DNB) wilde vrijdag geen commentaar geven op het bericht. Analisten denken dat het interne protest de ECB ervan weerhoudt de steun uit te breiden naar het opkopen van Spaanse en Italiaanse obligaties. Volgens handelaren heeft de ECB sinds de stemming donderdag wel kleine aankopen van Portugees en Iers staatspapier gedaan.

''Dat is alsof de brandweer wel uitrukt, maar naar de verkeerde plaats rijdt'', aldus een Duitse econoom. ''Dat blust de brand niet en tast de geloofwaardigheid van de brandweer aan.''

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier