AMSTERDAM - Bij de grote controle in het World Fashion Centre (WFC) in Amsterdam heeft de politie woensdag 840.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

Het geld is aangetroffen bij een van de ondernemers. Het grootste bedrag, 790.000 euro, werd in zijn woning aangetroffen. De overige 50.000 euro lag in zijn winkel. Van de zes arrestanten zaten donderdag nog vier vast.

Ondergronds bankieren

De controle, waarbij 100 opsporingsambtenaren van politie, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en vreemdelingendienst waren betrokken, richtte zich op ondergronds bankieren. Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers.

Dat netwerk zorgt ervoor dat criminelen aan elkaar betalingen kunnen doen zonder administratieve sporen na te laten.

Geldtelmachines

Bij de actie zijn zestien bedrijven gecontroleerd. De politie heeft verder geldtelmachines, computers, communicatiemiddelen en administratie van ondergronds bankieren in beslag genomen. Het onderzoek gaat verder en de politiewoordvoerder sluit meer aanhoudingen niet uit.

De controle had plaats na een aantal recente geweldsincidenten bij het modehandelscentrum. Zo werd op 30 mei het bedrijf Bali Mode aan het Koningin Wilhelminaplein beschoten en op 20 juni gooide een onbekende een handgranaat, waardoor grote schade in de winkel ontstond.

Volgens de politie heeft onderzoek aangetoond dat een aantal ondernemers in de derde toren van het WFC zich met ondergronds bankieren bezighoudt.