ROME - De Italiaanse regering was woensdag wederom in de ban van de schuldencrisis die het land bedreigt.

Minister van Financiën Giulio Tremonti hield Europees topoverleg, terwijl premier Silvio Berlusconi zijn toespraak in het Italiaanse parlement uitstelde tot na de sluiting van de financiële markten.

Berlusconi zou de gelegenheid te baat kunnen nemen om nieuwe bezuinigingen en stimuleringsmaatregelen voor de economie aan te kondigen. Die vertoont al jaren nauwelijks groei.

''Ik ben sceptisch dat Berlusconi met een concrete agenda zal komen, maar hoop dat hij belooft snel een concreet en onpartijdig actieplan te presenteren'', zei een analist tegen persbureau AFP.

Gezond

Berlusconi heeft in het Italiaanse parlement verklaard dat de economische basis van het land gezond is. De markten beoordelen volgens hem de kracht van de economie verkeerd.

''We hebben solide economische fundamenten'', aldus de premier in een toespraak die de toenemende onrust over de economische situatie moet wegnemen. De markt houdt volgens hem te weinig rekening met de kracht van de economie en de degelijkheid van het financiële systeem. Wel moeten de inspanningen om groei te bewerkstelligen, worden verdubbeld, zei de premier.

Lange discussie

Eerder op de dag ontmoette de Italiaanse minister van Financiën, Giulio Tremonti, in Luxemburg de voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker.

''We hadden een lange discussie over de problemen in de eurozone'', zei Juncker na de ontmoeting. Tremonti sprak van een ''vruchtbare discussie''.

Dinsdagavond sprak Tremonti al met eurocommissaris Olli Rehn. Volgens de Europese Commissie ging het toen niet over eventuele financiële steun aan Italië. De commissie sprak woensdag naar aanleiding van het gesprek nogmaals steun uit aan de Italiaanse regering.

Duurzame groei

''Minister Tremonti en de autoriteiten doen alles wat nodig is om Italië op het spoor van hogere, duurzame groei te zetten'', stelde de commissie in een verklaring.

Volgens een econoom van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo kan waarschijnlijk echter geen enkele regeringsmaatregel de financiële markten tot rust brengen.

''Italië moet niet boeten voor binnenlandse problemen, maar voor factoren die samenhangen met de bredere Europese crisis. Bezuinigingen naar voren halen zal de markten waarschijnlijk niet kunnen kalmeren.''

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier