AMSTERDAM - Ondernemers zijn nog vaak een te gemakkelijke prooi voor oplichters. Dit stelt directeur Fleur van Eck van de Stichting Aanpak Financieel-economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin) dinsdag in het Parool.

De overheid zou te weinig optreden tegen fraude. Woensdag gaat een rechtszaak van start die ondernemersorganisatie MKB-Nederland heeft aangespannen tegen drie bedrijven die acquisitiefraude zouden hebben gepleegd.

Acquisitiefraude wordt ook wel advertentiefraude genoemd en is een vorm van oplichting gericht op ondernemers. Deze krijgen bijvoorbeeld spookfacturen voor nepadvertenties toegestuurd.

Meldingen

In 2010 telde SafeCin alleen al 8300 meldingen van acquisitiefraude. Van Eck vindt het onbegrijpelijk dat de fraudeurs tot nu toe niet zijn aangepakt.

De Kamer van Koophandel (KvK) geeft een aantal tips om acquisitiefraude te voorkomen. Zo zouden de alarmbellen bijvoorbeeld moeten gaan rinkelen als er op het drukste moment van de dag gebeld wordt, als gesuggereerd wordt dat er haast bij is en als de verkoopmethode agressief is.

Daarnaast adviseert de KvK een doordacht advertentiebeleid te hanteren, zodat er een goed overzicht bestaat van waar en wanneer precies geadverteerd wordt.