AMSTERDAM - Het aantal horecabedrijven dat op de fles gaat, blijft hoog. In juli lag het aantal faillissementen twee keer zo hoog als een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de site Faillissementsdossier.nl. In juli bedroeg het aantal bankroeten onder horecaondernemingen 56. Vooral cafés kregen klappen.

“Er was de afgelopen jaren al sprake van een negatieve trend. De crisis en het rookverbod hebben die versterkt”, aldus Koninklijke Horeca Nederland.

Onderstaande grafiek geeft procentuele verandering in het aantal failissementen weer tussen de eerste zeven maanden van 2010 en 2011. De horeca, gezondheids- en welzijnszorg en het vastgoed hebben het zwaar maar in totaal zijn er 2011 4,8% minder failissementen ten opzichte van 2010.

De percentages zijn door NU.nl berekent op basis van cijfers van faillissementsdossier.nl. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Omzetstijging

De groei van het aantal failliete horecabedrijven staat in schril contrast met de stijging van de omzet binnen de branche en de toename van het totale aantal ondernemers.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland staat tegenover de omzetgroei, die over het eerste kwartaal ruim zes procent bedroeg, echter een substantiële stijging van de lasten.

Investeren

De toename van het aantal horecaondernemingen zou vooral te danken zijn aan een explosieve toename van het aantal bed & breakfasts en cateraars. Hier vallen relatief veel zzp’ers onder, die niet zo veel hoeven te investeren.

Het totale aantal faillissementen in Nederland is in de periode tot en met juli met 5 procent gedaald.