GRONINGEN - Gasunie heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 548 miljoen euro.

Het forse verlies is een gevolg van nieuwe regels die mededingingstoezichthouder NMa heeft opgesteld en met terugwerkende kracht vanaf 2006 wil invoeren. Daardoor moet transportdochter GTS van Gasunie lagere tarieven rekenen voor het gastransport.

Ook wordt het toegestane rendement op investeringen verlaagd. ''Waardoor de haalbaarheid van investeringen onder druk komt te staan'', aldus Gasunie maandag. Het bedrijf heeft daarom nu al 900 miljoen euro afgeboekt, dat kan oplopen tot 1,7 miljard.

Dat is het geval als de NMa Gasunie verplicht tot volledige terugbetaling van het bedrag, wat achteraf te veel in rekening blijkt gebracht. Gasunie hoopt daar voor eind september duidelijkheid over te hebben, aldus een woordvoerder.

Enorme tegenvaller

Het staatsbedrijf spreekt van een ''groot financieel risico'' en een ''enorme tegenvaller'', in de eerste plaats voor het bedrijf en de aandeelhouder, de Staat. Het uitbouwen van de gasrotonde dreigt volgens Gasunie door het nieuwe financiële plaatje in het gedrang te komen.

Gas Transport Services (GTS) is afhankelijk van inkomsten uit het gastransport via de tarieven die de NMa vaststelt. ''De methode voor het vaststellen van die tarieven is al jarenlang onderwerp van discussie'', aldus topman Paul van Gelder.

Rechter

Na tussenkomst van de rechter zijn de tarieven opnieuw door de NMa bepaald. ''Helaas betekent dit dat de spelregels achteraf ingrijpend gewijzigd worden en dan ook nog met terugwerkende kracht. Dan sta je in feite met je rug tegen de muur.''

Gasunie en het ministerie van Financiën hebben inhoudelijk bezwaar aangetekend tegen de besluiten van de NMa. Als de besluiten eenmaal definitief zijn, kan Gasunie daartegen bij de rechter in beroep gaan.

Omzet

De omzet van Gasunie kwam over het eerste halfjaar uit op 847 miljoen euro, dat is 67 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies van 548 miljoen euro stond tegenover een nettowinst van 274 miljoen euro vorig jaar.

Voor heel 2011 voorziet het bedrijf een omzet van circa 1,65 miljard euro en onder de streep een negatief resultaat van 370 miljoen euro.