WASHINGTON - De vooruitzichten voor de Britse economie zijn zeer onzeker.

De Europese schuldencrisis, de problemen op de huizenmarkt en de bezuinigingen van de overheid kunnen een flinke rem zetten op de groei.

Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een maandag gepresenteerd rapport over de Britse economie.

De gegevens zijn afkomstig van de OECD. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Moeizaam

Het IMF verwacht de komende jaren een moeizaam en onevenwichtig economisch herstel in Groot-Brittannië. Een toename van de export en hogere investeringen moeten daarbij tegenwicht bieden aan de bezuinigingen en de zwakke huizenmarkt.

Op de langere termijn leidt dat volgens het IMF tot een economische groei van ongeveer 2,5 procent. Door alle onzekerheden is er echter een aanzienlijke kans dat de werkelijkheid minder rooskleurig uitpakt.

Soeperle opstelling

Bij een verdere verslechtering van de economie is een soepele opstelling van de overheid noodzakelijk, stelde IMF-onderzoeker Ajai Chopra.

''Als de economie een langere periode van zwakke groei tegemoet lijkt te gaan, met hoge werkloosheid en matige inflatie, dan is een snelle reactie met meer stimuleringsmaatregelen van de centrale bank en tijdelijke belastingverlagingen raadzaam'', aldus de IMF-econoom.

Het IMF voorspelde in juni dat de Britse economie dit jaar met 1,5 procent groeit, net zoals in 2010. Voor 2012 voorzag het fonds een plus van 2,3 procent. Die ramingen worden in september aangepast.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier