AMSTERDAM - Het akkoord dat president Barack Obama met de leiders van de Democraten en de Republikeinen heeft bereikt over de aanpak van de staatsschuld is ingegeven door partijpolitieke overwegingen.

De problemen van de Verenigde Staten worden vooruitgeschoven, zei econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam maandag.

Hij spreekt over een 'interim-akkoord' dat moest voorkomen dat beide partijen gezichtsverlies zouden leiden. ''De bezuinigingen worden niet concreet ingevuld.''

Boot schrijft dat toe aan de verdeeldheid in de Amerikaanse politiek. Hij vreest dat de ''polarisering'' in de Amerikaanse politiek zal aanhouden tot aan de verkiezingen en dat daardoor onvoldoende draagvlak wordt gevonden voor maatregelen die perspectief bieden.

Partijpolitieke vertoning

Ook Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, ziet het akkoord als een partijpolitieke vertoning die de echte problemen niet oplost.

''Het leed is al geschied. De Amerikanen zijn voor de financiering van hun schuldenlast vooral aangewezen op China. De Chinese autoriteiten hebben de Amerikanen al beschuldigd van onverantwoordelijk gedrag. Hun vertrouwen is al beschaamd,’’ aldus Eijffinger.

De Amerikanen houden weliswaar de hoge zogeheten triple A-rating van de kredietbeoordelaars, maar ze zullen er niet aan ontkomen dat ze toch een hogere rente zullen moeten gaan betalen over hun staatsschuld.

Volgens Eijffinger is Obama erin geslaagd de politieke problemen over de verkiezingen heen te tillen. Er is een ''adempauze’’ gecreëerd door 900 miljard dollar aan bezuinigingen overeen te komen en nog eens 1500 miljard aan de bezuinigingen te laten ''opsporen’’ door een speciale commissie. 

Goede richting

De Franse minister van Financiën, Francois Baroin, noemt het akkoord ''een stap in de goede richting''.

In een radio-interview met France Inter drong hij er bij de voltallige Senaat en Huis van Afgevaardigden op aan om er mee in te stemmen.

''Alles is de laatste twee, drie weken op zijn plek gevallen, de Europese overeenkomst over Griekenland, het schuldenakkoord in Washington'', aldus Baroin.

Het mislukken van een overeenkomst over het Amerikaanse schuldenplafond zou volgens de minister ''aanzienlijke gevolgen'' voor de wereldeconomie hebben.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special