AMSTERDAM - De verlaging van de overdrachtsbelasting stimuleert de woningverkoop en is daarmee gunstig voor notarissen, makelaars, verhuizers en woonwinkels.

Dit effect zal vooral volgend jaar merkbaar zijn, zo schrijft ING maandag in zijn kwartaalbericht over de ontwikkeling van verschillende economische sectoren.

Ook voor doe-het-zelf-winkels en voor bedrijven die zich richten op woninginrichting is de verlaging een stimulans. ING verwacht dat deze detailhandelbranche volgend jaar met 1,4 procent groeit.

Dit jaar krimpt de bedrijfstak nog wel met 0,1 procent, tegen een groei van 0,1 procent in 2010.

Zorgsector

De zorg- en industriesector vertonen dit jaar volgens ING de grootste groei, beide naar verwachting 3 procent. De zorgsector blijft groeien, vooral als gevolg van de toenemende vergrijzing. De industrie blijft profiteren van de wereldhandel, hoewel deze afzwakt.

De export, bron van groeiherstel in 2010, vertraagt. Dit komt doordat stimuleringsmaatregelen van overheden uitgewerkt raken en de ramp in Japan in het tweede kwartaal productieketens heeft verstoord. Het internationale vervoer heeft duidelijk last van deze groeivertraging.

Bouwsector

Desondanks blijven groothandel, industrie en transport dit jaar behoren tot de groeisectoren van de Nederlandse economie. De bouwsector krimpt dit jaar naar verwachting met 1 procent. De sector profiteert niet van de lagere overdrachtsbelasting omdat deze regeling nieuwbouwwoningen relatief onaantrekkelijk maakt.