AMSTERDAM - De run op NS-kortingskaarten oude stijl is uitgebleven, ondanks de oproep van reizigersvereniging Rover om zo'n kaart aan te schaffen.

Dat meldt dagblad Trouw maandag. Wie voor 1 augustus een kortingskaart kocht, houdt de komende jaren het recht om ook in de avondspits met 40 procent korting te reizen.

De NS beloofde namelijk eerder dat kaarthouders dit abonnement de komende jaren mogen verlengen. Wie vanaf maandag een kortingskaart aanschaft, mag niet meer in de avondspits met reductie reizen.

De NS heeft meer dan 1,3 miljoen klanten met een voordeelurenkaart.

Dalabonnement

Een nieuw dalabonnement biedt treinreizigers 40 procent korting op hun reis, behalve op werkdagen in de ochtend- (6.30-9.00 uur) en avondspits (16.00-18.30 uur).

De kaart kost 50 euro per jaar. Voor 20 euro per maand krijgen reizigers ook in de spits een korting van 20 procent.

Alle vervoerders

Treinreizigers kunnen vanaf 1 januari 2012 van nieuwe abonnementen gebruikmaken waarmee ze terechtkunnen bij alle vervoerders op het spoor. Daarover hebben de spoorbedrijven NS, Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus een akkoord bereikt. Dat meldde een woordvoerder van de NS.

Het gaat om vijf nieuwe abonnementsvormen. Aanschaf geeft bij voorbeeld recht om vrij in het weekeind of in de daluren te reizen. Er kan ook een 'kidsvrijkaart' bij worden gekocht.

Combinatie

Met de al bestaande trajectkaarten en jaarkaarten van de bedrijven kan niet over en weer worden gereisd. Ongeveer 5 procent van het spoor is in handen van andere vervoerders dan NS. Met de voordeelurenkaart van NS was het al mogelijk in alle treinen te stappen, maar dat moet wel in combinatie met een papieren kaartje.