PARIJS - De Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar iets beter gepresteerd dan die in de meeste andere ontwikkelde landen.

Dit blijkt uit een rapport over de pensioensector van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De OESO bekeek de prestaties van pensioenfondsen in een groot aantal ontwikkelde economieën. Hieruit bleek dat gemiddeld een rendement van 3,8 procent werd gehaald.

Het rendement van Nederlandse pensioenfondsen bedroeg vorig jaar ongeveer 6 procent, aldus de OESO.

De Nieuw-Zeelandse en Chileense pensioensectoren presteerden het best. Zij haalden rendementen van ongeveer 10 procent. In 2009 presteerde de Chileense pensioensector ook al relatief goed. Toen bedroeg het rendement bijna 20 procent.

Aandelen

Nederlandse pensioenfondsen hebben relatief weinig geld in aandelen zitten. Volgens de OESO hebben de fondsen nog geen 15 procent van het vermogen in deze als meer risicovol beschouwde beleggingscategorie gestopt.

Australische, Amerikaanse en Chileense pensioenfondsen hebben bijna de helft van hun vermogen in aandelen zitten.

Het overgrote deel van het Nederlandse pensioenvermogen is belegd in obligaties. Verder zit een klein deel in contanten; de rest zit in andere beleggingsvormen.