AMSTERDAM/WASHINGTON - De grote lijnen van een conceptplan om de Amerikaanse schuldencrisis op te lossen liggen klaar.

Het Witte Huis en de Republikeinen hebben hierover een akkoord bereikt, zo meldt persbureau Bloomberg zondag op basis van anonieme bronnen.

Het voorlopige plan omvat een bezuiniging van 1 biljoen dollar (700 miljard euro) die nu al moet plaatsvinden. Verder wordt er een comité opgericht die voor het einde van dit jaar nog eens bezuinigingen ter waarde van 1,8 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) moet voorstellen.

In ruil voor de bezuinigingen wordt het schuldenplafond van de VS verhoogd. ABC News schreef op de website dat sprake zou zijn van een verhoging van het schuldenplafond met 2,1 tot 2,4 biljoen dollar (1,5 tot 1,7 biljoen euro). De VS hebben nu 14,3 biljoen dollar aan schulden uitstaan.

Het Witte Huis ontkent dat er sprake is van een conceptakkoord.

Afzonderlijk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over een hoger schuldenplafond, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering dinsdag in geldnood dreigt te raken.

Het overleg lijkt onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen een impuls te hebben gegeven, na een wekenlange impasse en vergeefse stemmingen.