WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over een hoger schuldenplafond, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering dinsdag in geldnood dreigt te raken.

Het overleg zaterdagavond lijkt onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen een impuls te hebben gegeven, na een wekenlange impasse en vergeefse stemmingen.

''We zijn nog ver weg van enige vorm van akkoord, maar er is nu zeker een positiever gevoel over het bereiken van een oplossing, dan ik lange tijd heb gevoeld'', zei senator Richard Durbin, ondervoorzitter van de Democratische Senaatsfractie.

Fractieleider Harry Reid heeft de geplande stemming over zijn voorstel uitgesteld, om onderhandelaars meer tijd te geven. Hij zei vol vertrouwen te zijn dat het schuldenplafond van de Amerikaanse regering wordt verhoogd tot na de verkiezingen van eind 2012.

Ook de Republikeinse leider Mitch McConnell zei optimistisch te zijn over ''een akkoord in de heel nabije toekomst.''

Bekritiseerd

De leiders hadden elkaar eerder op de avond nog bekritiseerd en gedwarsboomd tijdens een debat in het parlement, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde vergadert.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hadden het plan van de Democratische Senaatsleider Reid zelfs al afgewezen nog voordat de Senaat er over had gestemd.

Als er geen akkoord komt, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood zou komen.

Alles over de schuldencrisis op onze special