AMSTERDAM – Bij de Italiaanse bank Intesa SanPaolo verdwijnen duizenden banen voor 2013. Hierover is zaterdag een akkoord bereikt, zo melden verschillende media.

Bij Intesa werken nu 75.000 mensen. Persbureau Bloomberg spreekt over een banenverlies van 3000, Dow Jones komt op 4000 minder personeel.

Het rekensommetje wordt bemoeilijkt doordat er plannen zijn om mensen te ontslaan, maar ook om opnieuw aan te nemen. Verder krijgen 5000 mensen een andere baan toegewezen.

In een zakenplan dat onlangs bekend werd, werd er nog gesproken van meer dan 10.000 “overbodige” banen. De vakbonden zijn dan ook verheugd dat ze het aantal ontslagen hebben weten terug te brengen.

Zwaar

De Italiaanse bank heeft het de afgelopen tijd zwaar te verduren. Het aandeel verloor ruim 8 procent van de waarde. Verder heeft de bank 5 miljard euro aan nieuw kapitaal moeten ophalen.

De oorzaak van de problemen komt voort uit de hogere kosten die de Italiaanse staat moet maken om te lenen. De voorgenomen bezuinigingen moeten 300 miljoen euro aan kostenreducties opleveren.