NEW YORK - De beurs van New York kenmerkte zich donderdag door onzekerheid. Een aarzelend begin leidde in eerste instantie tot iets hogere indices, maar in de laatste uren van de handel besloten veel beleggers om hun winst te nemen.

De Dow-Jonesindex slaagde er nipt in om boven de 10.000 puntengrens te eindigen. De toonaangevende graadmeter sloot 12,87 punten hoger (0,13 procent) op 10.002,54. De Nasdaq-index lukte het niet om positief te sluiten. De technologiegraadmeter verloor 15,97 punten (0,86 procent) op 1843,19.

Wall Street begon de handel met gunstig macro-economisch nieuws. Het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen bleek de afgelopen week scherper gedaald dan verwacht. Ook werd bekend dat de waarde van de bedrijfsvoorraden in de VS opnieuw is gedaald. Dit nieuws verleidde beleggers echter niet massaal in te stappen.

Gewild waren wel de olieaandelen. De concerns profiteren van een hogere olieprijs nu de Verenigde Staten lijken aan te sturen op een militair conflict met Irak. In Londen steeg de prijs voor een vat ruwe Brent-olie tot boven de 21 dollar.

De euro stond tegen het einde van de handel in New York op ,8736 dollar. Woensdag deed de Europese munteenheid 0,8710 dollar.