MILAAN - De Italiaanse bank Capitalia, waarin ABN Amro een belang van 9 procent heeft, overweegt obligaties van het zwaar aangeslagen zuivelconcern Parmalat terug te kopen van particuliere beleggers. De bank hoopt daarmee het vertrouwen in investeringen in de Italiaanse industrie terug te winnen, zo liet ze vrijdag weten.

De uitvoering van het plan gaat Capitalia 50 tot 60 miljoen euro kosten. Ook kleine beleggers die investeerden in obligaties van de teloorgegane bedrijven Cirio (voeding) en Giacomelli (sportwinkels) krijgen hun geld terug.

Capitalia ligt al enige tijd onder vuur wegens zijn nauwe betrokkenheid bij de financiële problemen bij enkele Italiaanse ondernemingen. ABN Amro heeft zijn partner inmiddels om uitleg gevraagd.

Studiefase

Voor obligatieplaatsingen van Parmalat, Cirio en Giacomelli die Capitalia begeleidde, krijgen gedupeerde beleggers al hun geïnvesteerde kapitaal plus rente terug. Voor de overige obligaties zal het uitgekeerde bedrag de helft van de nominale waarde bedragen. Het plan bevindt zich nu nog in de studiefase, aldus Capitalia.

Het financiële schandaal bij Parmalat, dat op grote schaal met de boekhouding heeft geknoeid, tast de reputatie van het gehele Italiaanse bankwezen aan. Mogelijk wisten enkele banken al van de problemen bij de grootste Italiaanse zuivelproducent, maar gingen ze toch door met het verkopen van obligaties van het concern.

Omstreden

Ook de rol van buitenlandse banken is omstreden. Zo doet de Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoek naar de hulp die Amerikaanse banken in het verleden hebben geboden bij de financiering van Parmalat. De Italiaanse justitie deed vrijdag een inval in de kantoren van Bank of America in Milaan. De crisis bij Parmalat begon toen Bank of America het bestaan van een bankrekening op de Caymaneilanden ontkende, waarop een bedrag van 3,95 miljard euro zou staan.