WASHINGTON - De grote recessie die de Amerikaanse economie in 2008 en 2009 trof, was bij nader inzien nog dieper dan eerder werd aangenomen.

Dat bleek vrijdag uit nieuwe schattingen van de Amerikaanse overheid.

De Amerikaanse economie is volgens de nieuwe cijfers in 2009 met 3,5 procent gekrompen, in plaats van met 2,6 procent. In 2008 werd 's werelds grootste economie 0,3 procent kleiner, waar eerder werd uitgegaan van een stagnatie in dat jaar.

Voor 2010, het jaar dat het herstel van de Amerikaanse economie inzette, werd het beeld wel iets positiever. De economie groeide vorig jaar met 3 procent, in plaats van het eerder gemelde percentage van 2,9 procent.

Vooral op het dieptepunt van de recessie was de krimp van de Amerikaanse economie veel groter dan gedacht.

In het laatste kwartaal van 2008 werd een achteruitgang van 8,9 procent vastgesteld. Dat was ruim 2 procentpunt meer dan eerder gemeld. De krimp in het eerste kwartaal van 2009 viel met 6,7 procent ook bijna 2 procentpunt sterker uit.

Tweede kwartaal

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,3 procent gegroeid op jaarbasis.

Daarmee viel de groei zwakker uit dan verwacht. Economen hadden voor het tweede kwartaal gemiddeld een groei van 1,8 procent voorspeld.

Uit nieuwe schattingen bleek verder dat de Amerikaanse economie in de voorgaande kwartalen aanzienlijk minder sterk is gegroeid dan eerder werd aangenomen.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de groei slechts uit op 0,4 procent, in plaats van de toename met 1,9 procent die eerder werd gemeld. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de groei bij nader inzien geen 3,1 procent, maar 2,3 procent op jaarbasis.

Olieprijs

De groei van de consumptie, van oudsher de motor van de Amerikaanse economie, viel afgelopen kwartaal bijna volledig stil. Consumenten hielden de hand op de knip vanwege de sterke stijging van de olieprijs.

Daarnaast werden de autoverkopen hard geraakt door de problemen in de auto-industrie. Die kampte met de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan.

De kerninflatie, de stijging van de prijzen van consumptiegoederen met uitzondering van energie en voedsel, steeg afgelopen kwartaal met 2,1 procent. Daarmee overtrof die graadmeter het niveau van 2 procent dat door de Amerikaanse centrale banken wordt nagestreefd.