UTRECHT - De rechter heeft een streep gehaald door een 'sluiproute' om mensen die een tijd ziek zijn geweest na hun herstel toch in de WIA (arbeidsongeschiktheidsregeling) te lozen. 

Dat heeft CNV Vakmensen, die een rechtszaak had aangespannen namens een werknemer die hiermee te maken kreeg, donderdag laten weten.

De man had een aantal maanden ziek thuisgezeten met knieklachten. Na zijn herstel ontstond er een verschil van mening met zijn werkgever over de vraag of hij zijn werk als orderpicker wel weer aankon.

Deskundigen van uitkeringsinstantie UWV meenden van wel en hij ging weer volledig aan het werk. Maar in overleg met de arboarts liet de werkgever hem nog voor één procent als arbeidsongeschikt genoteerd staan.

Na twee jaar wilde zijn baas dat hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering zou aanvragen.

Regels omzeilen

Werkgevers omzeilen zo de regels, legt voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen uit. Bij ziekte moeten zij twee jaar lang het loon doorbetalen. Na twee jaar vervalt die verplichting en kan de werknemer in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Ook kan iemand na twee jaar worden ontslagen als hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en zijn eigen werk niet meer kan doen.

Het CNV had al eerder gemerkt dat dit soms gebeurt en stapte naar de rechter. Die verklaarde de man met terugwerkende kracht geheel hersteld. De werkgever kon niet duidelijk maken om welke 1 procent het ging, aldus de bond.

Gaat een werknemer na een ziekteperiode weer volledig aan de slag en komen na een tijdje de klachten terug, dan begint er een nieuwe periode van twee jaar waarin loon moet worden doorbetaald. Was hij nog steeds een paar procent 'ziek', dan telt de tijd door.