ZOETERMEER - Ondernemers in het transport en de logistieke dienstverlening hebben een goed tweede kwartaal achter de rug, waarin de omzet in zowel geld als volume steeg. 

Ook wat bedrijvigheid betreft vormden april, mei en juni het beste kwartaal in de afgelopen vier jaar.

Dat meldde de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag in haar Conjuctuurbericht, dat is gebaseerd op onderzoek onder 1500 leden.

Meer dan de helft van de ondernemers liet weten dat ook de winst steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel staan de winstmarges nog altijd onder druk door de lage vrachtprijzen en de hoge brandstofprijzen.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral bedrijven die in het internationale wegtransport actief zijn het drukker hebben gekregen.

De toegenomen bedrijvigheid vertaalt zich in een stijgende vraag naar personeel. Het tekort aan medewerkers is sinds het uitbreken van de economische crisis begin 2008 nog niet zo hoog geweest, aldus TLN.

Vacaturegraad

De zogenoemde vacaturegraad steeg van 2 procent in het eerste kwartaal naar 2,5 procent, het hoogste niveau in 2,5 jaar. Dat betekent dat er gemiddeld per 1000 banen 25 vacatures zijn.

Door de vergrijzing dreigen in de transport- en logistieke sector de komende jaren nog veel grotere tekorten aan arbeidskrachten te ontstaan. TLN, de vakbonden en het ministerie van Defensie spraken in april met elkaar af te gaan samenwerken om duizenden militairen die door de bezuinigingen bij Defensie hun baan kwijtraken, in de sector aan een baan te helpen.

Bij Defensie werken mensen die vaak dezelfde opleidingen en startkwalificaties hebben, zoals chauffeurs, planners en logistieke managers.