AMSTERDAM - De Nederlandse pensioenfondsen hebben er geen zin in een bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland te leveren.

Dat meldt RTL Nieuws, dat een brief in handen heeft die de sector begin juli naar minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gestuurd.

Vorige week bereikten de eurolanden een nieuw akkoord over steun aan Griekenland. Tot 2014 bedraagt het pakket 159 miljard euro. Tot en met 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro. De private sector draagt hier een deel aan bij.

RTL Nieuws meldt dat ING en de Rabobank die bijdrage wel willen leveren, maar dat de pensioenfondsen terughoudend zijn.

Belangenbehartigen

In de brief zou staan dat pensioenfondsbestuurders de wettelijke plicht hebben de belangen te behartigen van werknemers, werkgevers en gepensioneerden, maar dat de belangen van de Griekse overheid of Griekse burgers daar niet bij horen.

De pensioenbestuurders zouden daarom niet kunnen ingaan op een verzoek van De Jager om steun voor het Griekse herstelplan.

Niet gewijzigd

Een woordvoerder van de pensioenfederatie stelt dat dit standpunt niet is gewijzigd. Of dit betekent dat de pensioenfondsen niets gaan bijdragen, kon de zegsman echter niet vertellen.

Wie het bedrag dat de fondsen voor hun rekening zouden moeten nemen gaat betalen als die inderdaad de hand op de knip houden, wil het ministerie van Financiën niet zeggen.