AMSTERDAM - De Zweedse autoproducent Saab Automobile, dochter van Swedish Automobile nv (SWAN.AE), moet haar werknemers binnen 14 dagen betalen om een bankroet te voorkomen, zegt de vakbond Unionen woensdag.

Dinsdag maakte Saab bekend dat de circa 1.600 kantoormedewerkers van het bedrijf voorlopig geen salaris ontvangen, omdat een investeerder tegen de afspraak in niet heeft betaald.

Unionen, dat 1.000 van de 1.600 werknemers vertegenwoordigt, is begonnen met het verzamelen van de salarisstroken die niet zijn voldaan, om die met een betalingsverzoek aan Saab te sturen.

Wanneer de onderneming dit verzoek ontvangt, waarschijnlijk ergens deze week, heeft het zeven dagen om de betalingen te voldoen.

Inkomen veiligstellen

"We doen dit niet omdat onze leden Saab failliet willen zien gaan, maar we willen hun inkomen veiligstellen en er zeker van zijn dat zij deel kunnen nemen in het staatsfonds", zegt jurist Martin Wastfelt van Unionen tegen Dow Jones Newswires.

Werknemers in Zweden worden door de staat verzekerd voor hun inkomen als hun werkgever failliet gaat, maar moeten voor het recht op een uitkering wel betalingsverzoeken indienen.

Ernstige problemen

Saab verkeert in ernstige financiële problemen, waardoor ook vorige maand de betaling van salarissen werd uitgesteld. Pas nadat het bedrijf een deal sloot met een Chinees bedrijf voor de verkoop van 582 auto's voor EUR13 miljoen, werd weer salaris uitgekeerd.

Vorige week nog moest de onderneming aankondigen dat de productie, die door betalingsproblemen aan leveranciers al enkele maanden stilligt, op zijn vroegst pas op 29 augustus wordt hervat, en niet zoals eerder gemeld op 9 augustus.