AMSTERDAM – Beloningen van topbestuurders moeten beperkt worden, zodat deze meer in verhouding zijn met de beloningen van overige werknemers binnen een bedrijf.

Dat laten de FNV vakcentrale, FNV Bondgenoten en FNV Bouw, gezamenlijk aan NU.nl weten.
Zij hekelen de salarisongelijkheid tussen bestuurders en werknemers.

De loonongelijkheid is volgens de vakbond momenteel het grootst bij Shell waar de bestuursvoorzitter 399 keer het salaris van de laagstbetaalde werknemer verdient. Als het aan de vakbond wordt dit verschil teruggebracht tot maximaal 20 keer.

Volgens wettelijk vastgelegde ondernemerschapsregels moeten beloningen worden vastgesteld 'met inachtneming van de beloningsverhoudingen binnen de ondernemingen'. In de praktijk gebeurt dit volgens FNV echter nauwelijks, omdat bedrijven het salaris van bestuurders bepalen aan de hand van internationale maatstaven.

Onderzoek

FNV wil daarom dat een monitoringscommissie onderzoek gaat doen naar de naleving van deze regels en dus de loonongelijkheid binnen bedrijven.

“Werknemers betalen zo langzamerhand in hun eentje de rekening van de crisis”, stelt de vakbond. “Terwijl de heren en een enkele dame aan de top de dans ontspringen en een groot deel van de loonruimte opeisen.”

Afgelopen weken bleek dat de beloningen van topbestuurders het afgelopen jaar met gemiddeld acht procent is gestegen. Gemiddelde werknemers gingen er slechts 1 procent op vooruit.

FNV noemt deze ontwikkeling ongepast en onverstandig. “Evenwichtige beloningsverhoudingen zijn niet alleen rechtvaardiger, ze maken een onderneming ook productiever. Meer loongelijkheid motiveert en voedt de loyaliteit.”