YERSEKE - De Nederlandse mosselkwekers mogen hun schelpdieren voortaan voorzien van het blauwe internationale MSC-keurmerk, dat aangeeft dat deze visserij duurzaam is.

Dat maakten de Producentenorganisatie voor de Nederlandse Mosselcultuur (PO Mosselcultuur) en de MSC-organisatie woensdag bekend.

Wereldwijd is 6 procent van de visvangst voorzien van dat keurmerk en dat loopt op naar 10 procent, als lopende aanvragen worden gehonoreerd.

Nederland maakt na Duitsland het meeste werk van dat keurmerk voor vis. Zo werd eerder onder meer de Nederlandse haring gecertificeerd door MSC.

Verduurzamen

De Nederlandse kwekers werken al jaren aan het verduurzamen van de mosselvisserij. In 2008 werd onder het toeziend oog van toenmalig minister Gerda Verburg (Landbouw) een akkoord gesloten met natuur- en milieuorganisaties. Die zouden niet meer naar de rechter stappen om mosselvisserij tegen te gaan, mits de mosselkwekers zouden investeren in duurzame visserij.

''Onze inspanningen worden nu beloond met het duurzaamheidscertificaat van MSC'', zegt Hans van Geesbergen van PO Mosselcultuur. ''Dat is voor ons van belang want de vraag van supermarkten en consumenten naar duurzame producten blijft groeien.''