LEEUWARDEN - Een oproepkracht met een contract voor minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden, moet voor elke keer dat hij werkt minimaal voor drie uur loon ontvangen.

Als een werknemer met zo’n contract op een dag 10 minuten werkt, moet hij de overige 2 uur en 50 minuten dus ook uitbetaald krijgen.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden onlangs besloten in een zaak die een taxichauffeuse had aangespannen. Zij vond dat ze te weinig betaald had gekregen. Ze ontving alleen loon voor haar nettowerktijd.

Volgens het gerechtshof is de regeling een compensatie voor de onzekerheid waarin een werknemer met een dergelijk contract verkeert. Het is de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt, aldus persraadsheer B. Melssen van het Leeuwarder hof.

Als iemand ’s ochtends om negen uur een kwartier werkt en dan een uur later opnieuw een kwartier, dan gelden beide kwartieren niet als aparte werkdiensten. De werkgever hoeft in dat geval niet twee maal loon voor drie uur te betalen, maar betaalt slechts eenmaal voor drie uur werk.