ZOETERMEER - Kleine en middelgrote bedrijven zullen dit jaar gemiddeld 3,5 procent meer winst draaien. Deze verwachting heeft economisch onderzoeksbureau EIM vrijdag uitgesproken. In 2003 nam de winst af met 1 procent. Dit jaar stijgen de opbrengsten door de toenemende productiviteit per werknemer. Bovendien nemen de kosten van onder andere grondstoffen af door de lage dollarkoers.

De werkgelegenheid zal echter niet profiteren van de gunstige verwachting. Het EIM denkt dat er dit jaar bijna 30.000 banen verdwijnen in het midden- en kleinbedrijf. In 2003 zijn er al bijna .000 banen verloren gegaan. Dat komt onder andere omdat dezelfde hoeveelheid werknemers dit jaar evenveel of zelfs meer gaat produceren. Bovendien denkt het EIM dat er in vergelijking met 2003 niet veel meer ondernemers bij zullen komen.

Naast een stijging van de winst, kunnen kleine en middelgrote bedrijven dit jaar rekenen op 1,25 procent meer omzet "gedragen door groei van de Nederlandse export, nu de wereldeconomie in de tweede helft van 2003 is aangetrokken". In 2003 daalden de verkopen met 1,75 procent.

De omzet zal het meest groeien in de industrie en de groothandel omdat deze sectoren zich sterk richten op de export. "Bij de autosector, de detailhandel en de horeca worden dit jaar nog afzetdalingen voorzien", zegt het EIM. Dat komt omdat de gemiddelde Nederlander er niet in koopkracht op vooruit zal gaan.

In de horeca kan de daling van de omzet oplopen tot 2 procent, vreest het EIM.De investeringen door het MKB blijven dit jaar op het lage niveau van 2003, denkt het bureau.