DEN HAAG - Postbedrijf PostNL mag de voorgenomen reorganisatie bij het bedrijf doorzetten.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam heeft dinsdag de bezwaren van de ondernemingsraad (or) daartegen afgewezen. Dat maakte PostNl bekend.

Volgens PostNL zijn alle bezwaren van de or van tafel geveegd. Het inspraakorgaan betwistte onder meer de omvang van de reorganisatie in relatie tot de beoogde bezuiniging. Ook zou PostNL niet genoeg rekening hebben gehouden met de betrokken werknemers.

Het bedrijf kan er nu een begin mee maken 300 bestelkantoren in fasen te sluiten.

Eind vorig jaar laaide de strijd tussen toen nog TNT Post en de vakbonden over de voorgenomen reorganisatie hoog op. Hij leidde zelfs tot stakingen. De discussie spitste zich vooral toe op het aantal mensen dat het veld zou moeten ruimen.

Omvangrijke reorganisatie

In april 2007 kondigde het postbedrijf een omvangrijke reorganisatie aan, in antwoord op de veranderende omgeving. Zo kampte TNT met teruglopende postvolumes als gevolg van de digitalisering en concurrentie op de Nederlandse postmarkt.

Eerder was al een kostenbesparing van 300 miljoen euro afgekondigd, die door efficiencyverbeteringen gehaald moest worden.

Later bleek dat banenverlies daarbij onvermijdelijk was. Er moesten tussen 2007 en 2010 11.000 banen worden geschrapt. Dat aantal is altijd overeind gebleven.

Geen duidelijkheid

Over het aantal gedwongen ontslagen dat daarmee gepaard moest gaan, is heel lang gesteggeld. En nog is daar geen 100 procent duidelijkheid over, het gaat om ongeveer 2.700 werknemers.

In januari 2010 werd een zwaarbevochten cao afgesloten. TNT wilde liever een sector-cao en wilde de lonen bevriezen om zo het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Er kwam uiteindelijk een loonsverhoging.