ZEEWOLDE - De markt zit in het slop en heeft al lange tijd te maken met achteruitlopende bezoekersaantallen. 

Het is onder meer aan de gemeenten om de markt een boost te geven. Dat zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

Achterhuis zegt dat naar aanleiding van de situatie in Rotterdam, waar volgens de lokale PvdA de markten het dit jaar met een miljoen bezoeken minder moeten doen dan vorig jaar.

Ook geven bezoekers minder geld uit. De partij heeft het stadsbestuur maandag gevraagd welke actie het gaat ondernemen om de markt aantrekkelijker te maken.

Oorzaken van de afnemende belangstelling zijn volgens de PvdA een verminderd gevoel van veiligheid en een gebrek aan faciliteiten, zoals zitplekken en wc's.

Achterhuis vindt dat gemeenten moeten nadenken over de toekomst van de markt. ''Niets doen is geen optie'', aldus de CVAH-voorzitter. ''Gemeenten bepalen hoe de markt eruitziet en wat er verkocht wordt. Zij moeten nu keuzes maken, bijvoorbeeld voor een meer bedrijfsmatige aanpak.

Maar ook marktkooplui zelf hebben een aandeel, vindt hij. ''Die moeten niet met een sigaar in de mond op een sinaasappelkistje gaan zitten. Ze moeten zelf de gezelligheid op de markt terugbrengen'', zegt Achterhuis.